miercuri, 12 iunie 2013

Traditii si obiceiuri de Paste in Oltenia




                                Traditii si obiceiuri de Paste in Oltenia



           În Oltenia obiceiurile sunt puţin diferite faţă de celelalte regiuni. Paştele presupune reîntoarcerea oamenilor la Dumnezeu.
           Potrivit tradiţiei, femeile nu au voie să doarmă în Joia Mare, altfel vor dormi tot anul.
Tradiţii şi obiceiuri de Paşte din Oltenia-Muntenia             În această zi, se spune că sufletele celor trecuţi în nefiinţă se întorc la casele lor, iar în fiecare gospodărie este aprins focul pentru cei morţi.
           În zona Olteniei, bărbaţii încondeiază ouale. Este una dintre cele mai reprezentative tradiţii practicate. Tot aici, ouăle sunt dăruite la masa de Paşte de către fini, naşilor iar feciorii le oferă fetelor la hora satului.
           În dimineaţa de Paşti, după ce credincioşii vin de la Biserică cu lumânarea aprinsă nu au voie să intre în casă până nu se culege din grădină iarbă verde şi se pune pe scările casei.
           Masa de Paşti trebuie să fie încărcată cu bucatele tradiţionale. Pe lângă ouă roşii gospodinele mai pregătesc şi faimoasa ciorbă de bureţi, cunoscută în alte zone ca ciorbă de miel.
         In a doua zi de Paşti, fetele se îmbracă cu zăvelci, marame lucrate şi poale. Acestea îşi demonstrau măiestria în domeniul ţesutului şi a cusutului în faţa întregului sat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu